English


Breton Cuisine
Brittany is famous for its good food too. It has a lot of pancake houses and its restaurants serve menus in which seafood and fish have pride of place. The Bretons are very fond of pork-meat and the seafood platters are outstanding for the variety of shellfish they contain and fresh fish is served in a thousand and one different ways. For dessert, you can enjoy Breton specialities such as kouign-amann. And to wash it all down, there is a choice between cider, wine from Loire-Atlantique and butter milk which is usually drunk with pancakes.
A few Breton Specialities
  • Chitterlings: They are made from pork meat. They are salted and left to mature for a week before being smoked over a wood fire. The best-known chitterlings come from Lesneven (Finistére) and Guémené-sur-Scorff (Morbihan). They can eat hot or cold.
  • Cider: A drink obtained by the natural alcoholic fermentation of fresh apple juice. It is traditionally drunk in white cups with an orange-red rim called „bolées“. A few farms still produce their own cider but most of it is factory-made.
  • Scallops: a bivalve mollusks. The main centre of production is the roadstead off Brest and Saint-Brieuc Bay (Binic, Erquy, Saint-Quay-Portrieux). The scallop season lasts from October to March.
  • Galettes: Savory pancakes made from buckwheat flour, wheat flour (in some areas), eggs and salt. They are eaten with ham, mushrooms, chitterlings, eggs, cheese, tuna fish etc.
  • Kouign-amann: A cake. In Breton, „kouign“ means „cake“ and „amann“ is the world for butter. It is made from brioche dough and a large quantity of butter. Originally, it was baked in the baker’s oven. It is served warm and is found all over Brittany but the real recipe is still the one used in Douarnenez.
  • Crêpe: a crêpe is a type of very thin pancake and they are usually made from wheat flour. In Brittany, crêpes are with jam or sweet filling and they are traditionally served with cider.  
  
Bretaň je také známá svým dobrým jídlem. Má mnoho palačinkáren a její restaurace servírují menu s mořskými plody a rybami.
Bretonci velmi milují vepřové maso a tácy s mořskými plody jsou vyhlášené rozmanitostí mořských korýšů; čerstvé ryby se servírují na tisíc a jeden různých způsobů. Jako moučník je nejlepší bretaňská specialita kouign-amann. K zapití lze volit mezi ciderem (lehce zkvašený jablečný mošt), víny z oblasti Loire-Atlantique a podmáslím, které se obvykle podává k palačinkám.
Několik bretaňských specialit
:
  • Vepřové droby: jsou vyrobené z vepřového masa. Jsou solené a nechávají se uzrát týden před tím, než jsou uzeny nad ohněm. Nejznámější vepřové droby pochází z Lesneven (Finistére) a Guémené-sur-Scorff (Morbihan). Mohou se jíst horké i studené.
  • Cider: Nápoj vyrobený přírodním alkoholickým kvašením z čerstvého jablečného moštu. Tradičně se pije v bílých hrníčkách s oranžovo-červeným okrajem nazývaných  „bolées“. Několik farem stále vyrábí svůj vlastní cider, ale hodně cidrů je vyrobeno v továrnách.
  • Ústřice: Hlavním centrem produkce jsou zátoky u měst Brest and Saint-Brieuc (Binic, Erquy, Saint-Quay-Portrieux). Sezona ústřic trvá od října do března.
  • Galettes: Slané palačinky vyrobené z pohankové mouky, v některých oblastech z pšeničné mouky, vajíček a se špetkou soli. Mezi náplně patří šunka, houby, vepřové maso, vajíčka, sýr, tuňák a další.
  • Kouign-amann: koláč. V bretonštině „kouign“ znamená koláč a „amann“ je slovo pro máslo. Tento koláč je vyrobená z brioškového těsta a velkého množství másla. Původně se pekl v pekařských pecích. Podává se teplý; setkáte se s ním po celé Bretani, ale pravý recept se používá jen v Douarnenez.
  • Crêpe: je druh velmi tenké palačinky z pšeničné mouky. V Bretani se palačinky podávají s marmeládou nebo sladkou náplní a podle tradice se servírují s jablečným moštem (cider).
Anna K.